Možda nismo najbolji, ali za bolje od nas ne znamo! Taubek Tours d.o.o.

CIPAR

Datum(i): 28. 04. - 05. 05.

Cijena od 6.950,00 €  / 52.364,78 kn

Nikozija – Kirenija – Bellapais – Famagusta – Karpas – Pafos – Salamis

1. dan: Hrvatska – Nikozija

Transfer autobusom do zračne luke u Ljubljani. Prijava za let i ukrcaj putnika te let preko Antalyje. Dolazak u zračnu luku Ercan gdje će Vas dočekati naš pratitelj putovanja. Transfer do našeg hotela na području regije Kirenije ili Famaguste. Vaš pratitelj putovanja će Vas u hotelu još jednom pozdraviti uz piće dobrodošlice. Smještaj u sobe. Večera u hotelu i noćenje.

2. dan: Kirenija

Doručak. Naš današnji izlet vodi Vas u veličanstveni srednjovjekovni planinski dvorac Sv. Hilarion kojeg svaki posjetitelj sjevernog Cipra jednostavno mora vidjeti. Nakon toga ćemo posjetiti samostan Bellapais koji se ubraja među najljepša remek djela gotske umjetnosti na Bliskom Istoku. Koliko je poznato, prvi redovnici koji su se ovdje nastanili bili su Augustinci. Ovi redovnici su 1187. godine morali pobjeći iz Jeruzalema kojeg je tada bio osvojio turski vladar Saladin. Nakon toga ćemo se odvesti do luke gdje ćemo razgledati impozantnu tvrđavu koja dominira na ulazu u luku. S ove fascinantne građevine pruža se prekrasan pogled na cijeli grad. U tvrđavi se također nalazi muzej starih brodova u kojem su izložene neke od najstarijih olupina brodova zajedno s teretima koje su prevozili. Posjetiti ćemo i specijaliziranu trgovinu s modnim proizvodima od kože. Povratak u hotel. Večera u hotelu i noćenje.

3. dan: poluotok Karpas s uključenim ručkom

Doručak. Danas imate priliku pridružiti nam se na izletu na poluotok Karpas. Putem ćemo prvo razgledati dvorac Kantara. Na nadmorskoj visini od 630 m na istočnom rubu Besparmak planine nalaze se ostaci ove veličanstvene utvrde iz 10. stoljeća. S ove utvrde pruža se nezaboravan i jedinstven pogled na cijeli poluotok Karpas, na doline i plaže ciparske istočne obale, na usamljene uvale duž sjeverne obale i na slikovito nanizane zelene planinske vrhove Besparmak planine. Slijedi daljnja vožnja do poluotoka Karpas kroz prekasan krajolik dina i uz nevjerojatno duge i osamljene pješčane plaže. Šetnja po poluotoku na kojoj ćete vidjeti i divlja krda magaraca te posjet samostanu Sv. Andrije Apostola. Povratak u hotel. Sveta misa. Večera u hotelu i noćenje.

4. dan: Famagusta

Doručak. Naš današnji izlet vodi nas u Famagustu, gradić koji se nalazi na istoku zemlje odmah sjeverno od „zelene linije“. Prije toga slijedi razgledavanje samostana Barnabe, u kojem pravoslavni stanovnici Cipra štuju svog sveca Barnabu koji je zajedno s Pavlom oko 50. g. obznanio novu vjeru. Stari grad Famagusta okružen je venecijanskim gradskim zidinama, dok se noviji dio grada proširio i izvan ovih zidina. Razgledat ćemo slavne gradske zidine, Othellov toranj i bivšu kraljevsku katedralu sv. Nikole. Na našem izletu posjetiti ćemo i bescarinsku zonu s tradicionalnim orijentalnim tepisima. Povratak u hotel. Večera u hotelu i noćenje.

5. dan: Pafos (južni Cipar) s ručkom

Doručak. Danas ćemo na našem izletu posjetiti južni Cipar. Vožnja u smjeru Nikozije preko „zelene linije“ (Green line) na južnu stranu Cipra i daljnja vožnja prema Pafosu. Posjetit ćemo crkvu Ayios Paraskevi, razgledati slavne mozaike i kraljevske grobnice. Poslije toga slijedi slobodno vrijeme za posjet pitoresknoj luci u Pafosu. U poslijepodnevnim satima povratak preko Troodosa u Kireniju. Uključen ručak u odličnom restoranu s lokalnim specijalitetima. Večera u hotelu i noćenje.

6. dan: Nikozija

Doručak. Danas posjećujemo Nikoziju, glavni grad Cipra. Od 1974. godine Nikozija je granicom podijeljena na tursko-ciparski i grčko-ciparski dio. (Imat ćete mogućnost proći granicu i razgledati južni dio Nikozije). Prošetat ćemo uličicama starog grada Nikozije koji je još posljednji podijeljeni glavni grad na svijetu. Šetnja do Venecijanskih bedema. Razgledati ćemo Venecijanski stup, te džamiju Arabahmet iz 17. stoljeća. Na kraju pješačke zone dolazimo do jedne građevine koja izgleda kao crkva ali ima dva turska minareta, a radi se od džamiji Selimija. Ova je građevina izgrađena u 13. stoljeću kao katedrala Sv. Sofije, ali su je Turci 1570. godine pretvorili u džamiju. Nakon toga ćemo posjetiti dva karavan-saraja: Büyük Han i Kumarcilar Han iz 17. stoljeća. Također ćete imati priliku za kupovinu nakita i proizvoda od zlata. Povratak u hotel. Večera u hotelu i noćenje.

7. dan: Salamis - “Ciparska večera u taverni”

Nakon doručka krećemo u poludnevni razgled Salamisa - najočuvanijeg lokaliteta iz antičkih vremena na otoku. Ovdje ćemo vidjeti izvanredno restaurirani amfiteatar i gymnasium s mramornim kupeljima i mozaicima. Ostaci grada prostiru se u dužini 8 km, a sam grad leži na prekrasnoj plaži. Nakon večere imate priliku pridružiti nam se na “Ciparskoj večeri u taverni”. U ugodnoj taverni poslužiti će nam “meze” i lokalna alkoholna i bezalkoholna pića i uživat ćemo u tradicionalnoj muzici i plesu s Cipra. Povratak u hotel. Noćenje.

8. dan: Povratni let

Doručak. Transfer do zračne luke i povratni let do Ljubljane. Transfer autobusom do mjesta polaska.

 CIJENA ARANŽMANA ZA MINIMALNO 30 OSOBA: 6.840,00 kn

Cijena aranžmana uključuje:
prijevoz kvalitetnim turističkim autobusom do zračne luke u Ljubljani i natrag
povratni let avionom iz Ljubljane do Cipra i natrag uz sve pristojbe
1 komad prtljage do max. 20 kg po putniku i 1 ručna prtljaga do max. 8 kg (20 x 40 x 50 cm)
sve transfere i izlete u klimatiziranom i udobnom turističkom autobusu na Cipru
turističkog pratitelja i vodiča tijekom cijelog putovanja na hrvatskom jeziku
smještaj u hotelu 3/4* na Cipru u 1/2 sobama na bazi 7 noćenja s doručkom švedski stol
7 večera u hotelskom restoranu švedski stol
“Ciparsku večeru u taverni”
sve razglede i posjete prema programu
6 izleta – od toga 2 izleta s ručkom
napojnice za lokalne vodiče i vozače
putno zdravstveno osiguranje i osiguranje od otkaza putovanja
osiguranje jamčevine i osiguranje odgovornosti organizatora
troškove organizacije i realizacije putovanja

Cijena aranžmana ne uključuje: troškove osobne potrošnje

Doplata za jednokrevetnu sobu (obavezna doplata ako osoba putuje sama) 1.399,00 kn

Plaćanje: obročno, gotovinom, virmanski, karticama: pbz master, visa, maestro i amex na 6 – 12 rata, Zaba master, visa, maestro na 6 – 12 rata! Diners kartice do 12 rata! Kod prijave potrebna je uplata avansa od minimalno 2.000,00 kn, a ostatak je moguće platiti zaključno do 10. 04. 2017.

Dokumenti potrebni za putovanje: Za ovo putovanje potrebna Vam je putovnica važeća još 6 mjeseci nakon povratka s putovanja! Viza nije potrebna!

Napomena: Cijena aranžmana bazira se na min. 30 putnika. Aranžman je izrađen 31. 01. 2017. U slučaju promjene kalkulativnih elemenata agencija zadržava pravo promjene cijene aranžmana. Za ovaj program vrijede Opći uvjeti poslovanja turističke agencije TAUBEK TOURS. Glavni organizator putovanja: Nikal travel. U slučaju potrebe, agencija tijekom putovanja ima pravo izmjene programa, ali se obvezuje program izvršiti u cijelosti.

Sjeverni Cipar
Tirkizni sjeverni Cipar još se nije izgubio u mnoštvu turista i uspio je sačuvati svoju izvornost. Na svakom koraku iznenađuje autentičnošću, netaknutom ljepotom i kristalno čistim morem. Nudi brojne mogućnosti za opuštanje i pravi odmor, po danu i po noći. U živahnim gradovima krenite stopama povijesti ili uživajte u kupovanju; posvuda ćete sretati gostoljubive i ljubazne domaćine. Prema legendi Cipar je rodno mjesto prelijepe boginje ljubavi i ljepote, Afrodite. O njezinu rođenju postoji više priča, a prema najpoznatijoj, Afrodita se iz mora pojavila gola, iz jakobove kapice. Uto ju je odnio vjetar i za vrijeme putovanja prvo se zaustavila na malom otoku Kitera, južno od Peloponeza, a potom se vratila na Cipar. Priču o njezinu rođenju na slikarsko platno prenio je Botticelli, u svojem poznatom uprizorenju Venerina, odnosno Afroditina rođenja. Pečat burne prošlosti koja je podijelila otok danas je vidljiv u dvjema različitim kulturama. Otok je posebno poznat po bogatoj prirodi, po prelijepim raznovrsnim biljkama i svjetski poznatim glavatim želvama. Pozivamo vas da otkrijete bujan i lijep sjeverni dio Cipra i njegov istočni dio s arhitekturnim biserima iz antičkog doba. Ondje su i prekrasne plaže na kojima su u novije vrijeme niknula poznata odmarališta. Ona nude bogat izbor priznatih hotela, igraonica i živahan noćni život u pravom hollywoodskom stilu.

Pozivamo vas na Sjeverni Cipar
jer je zbog svoje netaknute prirode još neotkriveni biser Sredozemlja
jer će vas očarati otočki krajolik s prekrasnim plažama i tirkiznim zaljevima
jer morate okusiti tradicionalne kulinarske specijalitete
jer je idealno odredište za ljubitelje povijesti i kulture
jer možete upoznati dvije različite kulture
jer nudi velik izbor priznatih hotela, igraonica i živahan noćni život

O gradovima Cipra: Kirenija
Nekada malo ribarsko naselje razvilo se u popularnu turističku destinaciju na sjevernom dijelu otoka. Okružena je s jedne strane Mediteranskim morem, a s druge strane kirenijskim planinama. Područje je poznato prvenstveno po biljnoj i životinjskoj raznolikosti - cvatnja orhideja na svakom koraku uz pjevanje na tisuće različitih zvukova egzotičnih ptica. Prošetajte ulicama Kirenije i otkrijte povijest posjetom kirenijskog dvorca sa svojim muzejem, koji je najstariji potonuli brod otkriven od strane slučajnih ronioca. Pijte pravu tursku kavu u jednom od mnogh kafića s pogledom na staru luku ili jednostavno uživajte u dugim plažama. Bez obzira zamislite svoj odmor, Kirenija će ispuniti svaku Vašu želju. Posjetite tirkizni raj - Kireniju!

Famagusta
Područje Famagusta smatra se jednim od najposjećenijih dijelova Sjevernog Cipra. Smješten je u sjeveroistočnom dijelu otoka i ima kristalno prozirno tirkizno more i duge plaže. Najveći grad je Famagusta, što je naziv od "grad taoca" i pravo je povijesno blago. Famagusta je poznata po svojim zidinama koje krasi Othellov toranj. Grad je izgrađen na ruševinama bivšeg velikog kulturnog središta Salamine. Svakako vrijedi vidjeti morska vrata (Porta del Mare), jednog od ulaza u starom gradu. Osim svoje bogate povijesti, grad je poznat kao omiljeno turističko središte sa širokim rasponom barova, restorana i trgovina. Ukratko, mogućnosti za zabavu i odmor nikada ne ponestane. Prošećite do najdublje marine na Cipru, uživajte u pogledu na okolna mjesta, pijuckajte kavu u popularnim kafićima i stvorite svoju priču o tirkiznoj zemlji Cipru.

GASTRONOMIJA
Ciparska kuhinja je izvorno mediteranska kuhinja, koja je veoma slična grčkoj kuhinji. Njena jedinstvenost stvara se pomoću maslinovog ulja, ljekovitog bilja i začina te podsjeća na azijsku kuhinju. Najpoznatiji specijaliteti koje vrijedi probati:
meze: tradicionalno ciparsko predjelo
feta: slani bijeli sir od kozjeg ili ovčjeg mlijeka;
tzatziki: osvježavajuće predjelo grčkog jogurta, krastavaca i začina
souvlaki: meso na ražnjićima ili kao sendvič (piletina, svinjetina ili janjetina)
musaka: slojevito jelo od janjetine, krastavca i rajčica
sheftalia: jelo od goveđeg mesa, luk, rajčica i začini
hummus: jelo od slanutka i sezam paste

KLIMA
Cipar ima pravu mediteransku klimu, gdje ljeto traje od svibnja do rujna. Glasi kao najtopliji mediteranski otok s najmanje padalina. Ljeta su vruća i suha kada temperatura raste i više od 30°C, dok je zima blaga i kišna, traje od studenog do ožujka. Prosječan iznos oborina u Cipru obično ne prelazi 500 mm godišnje, a najviše padalina pada od prosinca do veljače. Na najvišim vrhuncima Troodos planine često padne i snijeg, a može ostati do 50 dana godišnje. Cipar ima 340 sunčanih dana u godini što uzrokuje česte suše. Varijacije u temperaturi između dana i noći povećava se prema unutrašnjosti. Najvjetrovitiji mjesec je svibanj, zimi dominira jugo i jugozapadni vjetrovi, a ljeti pušu sjeverno i sjeverozapadni vjetrovi.